Hamilelikte Aylara Göre Ne Kadar Kilo Alınır?
Hamile bayanların aklında en çok soru işareti kalan konulardan biri de kaç kilo alınmalıdır. Bu da kişinin bünyesi ile ilgili ve hamile kalmadan önceki kilosuna göre değişiyor. Genellikle zayıf bayanlar daha fazla kilo alırken kilolu bayanlar ise daha az kilo alarak sağlıklı bir şekilde bebeklerini doğurabilirler.
Kilo alımı sadece annenin yedikleri ile alakalı değildir. Bebeğin suyu, plasenta ağırlığı, büyümüş ve gelişmiş olan rahim ağırlığı da etkiler. Ayrıca annenin depoladığı yağ ve kas da buna eklenir. Anne adayının dengeli beslenmesi fazla tuz tüketmemesi halinde de sağlıklı şekilde kilo almak mümkündür. Ayrıca annenin hamile kalmadan önceki vücut kitle endeksine göre de kilo alımı değişiklik gösterebilir. Bunu uzman bir doktor eşliğinde hesaplayarak kontrol altına alınabilir.
Örneğin çok zayıf hamile kalan bir bayan ortalama olarak 18 kiloya kadar ulaşabilirler. Normal kiloya sahip olan bir bayan 14 kiloya kadar ulaşabilirken kilolu anne adayı ise 9 kiloya kadar kilo alması normal kabul edilir. Hamilelik 3 dönemi kapsar. Bu dönemlerde alnına kilolar farklılık gösterir.
Hamilelikte 1.Dönem Alınması Gereken Kilo
Bu dönem gebelikte en az kilo alınan ya da hiç kilo alınmayan dönemdir. İlk 12 haftayı kapsar. Bebekler bu dönemde daha çok annenin deposundan beslenirler. Bu dönemde annede halsizlik, yorgunluk, mide bulantıları olabilir. Hatta bulantısı olan anne adaylarının kusması sonucunda kilo almak yerine kilo kaybı da yaşayabilirler. Bu nedenle doktor takibi ile gerekli vitamin ve mineraller alınmalı, dengeli beslenmeye başlanmalıdır.
Hamilelikte 2.Dönem Alınması Gereken Kilo
Bu dönem bulantıların azaldığı bebeğin annenin yediklerine daha çok ihtiyaç duyduğu dönemdir. Yavaş yavaş kilo alımları başlar. Ortalama olarak 6 kiloya kadar kilo alımı gerçekleşebilir. Bu dönem annenin iştahı oldukça artmış olur. Emzirme döneminde harcanılan enerjiyi karşılamak için yağ deposu birikimi başlar.
Hamilelikte 3.Dönem Alınması Gereken Kilo
Bu dönem gebeliğin son üç ayını kapsar. Bu dönemde 4 kiloya kadar alınan kilo normal sayılır fakat annenin ağırlaşmasından dolayı ve de iştahın artmasından dolayı hareket kısıtlılığı da olacağı için daha fazla kilo alınabiliyor.